Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mézes Receptek

Mézes Receptek

 

Fonott mézeskalács

Hozzávalók: 150g méz, 200g liszt, 80g cukor, 100g vaj, 200 g darált dió, ¼ sütőpor, egy citrom reszelt héja.

Elkészítés: a vajat puhulni hagyjuk, majd az összes hozzávalókkal egy keményebb tésztát gyúrunk, 3 órát hidegen pihenni hagyjuk. Újra összedolgozzuk, majd egy húsdarálóra szerelt csövecskén átengedjük. Koronácskákat fonunk, kivajazott tepsiben, középtűzön sütjük.

Mézescsók

Hozzávalók: 200g méz, 100g porcukor, 250g pergelt dió, 3 tojásfehérje, 1 sütőpor

Elkészítés: a pergelt, darált diót a mézzel és 1 tojásfehérjével krémszerűvé kavarunk. Külön a 2 tojásfehérjét habbá verjük a porcukorral, míg jó kemény lesz, majd jól belekeverjük az első kompozícióba. Kiskanállal kizsírozott tepsibe szaggatjuk. Középtűzön kb. ½ órát sütjük, amíg felnőnek.

Mézes nápolyi

Hozzávalók: 1 csomag nápolyi ostya, 200g méz, 200g cukor, 200g darált dió, 2 kanál kakaó, 100g vaj, 100g margarin

Elkészítés: Rövid időre az ostyát a lerbe tesszük átszáradni, közben az összes összevalókat takaréklángon egy lábasban összemelegítjük. Hűlni hagyjuk, az egyenletesen eldolgozott krémmel, emeletesen megkenjük az ostyalapokat, az utolsót szárazon hagyjuk. Lenyomtatjuk, másnap felvágjuk.

Mézes keksz

Hozzávalók: 50g méz, 2 tojás, 150g tejfel, 150g olvasztott vaj, 400g liszt, 1 vaníliás cukor, 1 kiskanál aromák, kevés só, 1 kiskanál szalakáli

Elkészítés: a tojásokat jól kikeverjük a mézzel, vajjal, és a tejfellel, szalakálival és a sóval. Hozzátesszük a lisztet, s egy puha masszát készítünk. Letakarva 20-30 percet állni hagyjuk. ½ cm-es vastagságúra nyújtjuk, különböző formákra vágjuk, s lassú tűzön sütjük.

Fahéjas mézes sütemény

Hozzávalók: 350g méz,4 tojás, 100g porcukor, 500g liszt, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 1 pohár vágott dió, egy citrom héja és leve, ½ kiskanál fahéj.

Elkészítés: a tojásokat, mézet, s cukrot habosra verjük, hozzáadunk egy kiskanál vízben feloldott szódabikarbónát, a citrom héját és levét valamint a fahéjat. Jól összekavarjuk s a lisztet fokozatosan tesszük hozzá, hogy ne csomósodjon. Végül beletesszük az apróra vágott diót. Kizsírozott kalácssütőbe tesszük, középtűzön hagyjuk felnövekedésig, majd takarékra állítjuk. Sötét zsemleszínűre sütjük. Kihűlve kiborítjuk a formából.

Mézes csillag

Hozzávalók: 150g méz, 2 tojás, 70g porcukor, 500g liszt, 120g vaj, 1 vaníliás cukor,1 sütőpor, ½ citrom héja, vegyes íz (szükség szerint kb. 100g).

Elkészítés: a gyúródeszkára helyezett lisztbe beledolgozzuk a puha vajat, majd hozzáadjuk a sütőport, tojásokat, a porcukrot, s a vaníliás cukrot, mézet, citromhéját. Könnyű tésztát gyúrunk, lapot nyújtunk s csillagformára vágjuk. Forró tűzön világos színűre sütjük.
Kihűlve megkenjük ízzel, s kettesével összeragasztjuk. Tetejét tojás sárga glazúrral bevonjuk, gyümölcszselével díszítjük.

Mézeskalács

Hozzávalók: 250g méz, 200g tejfel, 2 tojás, ¼ csésze olvasztott vaj, 300g liszt, ½ kanál szódabikarbóna, 1 kiskanál sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés: a mézet a tojásokkal habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tejfelt, sütőport, vaníliás cukrot, s a citromlével felfuttatott bikarbónát. Miután jól összekavartuk fokozatosan hozzáadjuk a vasat s a lisztet. A masszát kikent, kilisztezett kalácsformában sütjük. Ügyeljünk arra, hogy a forma meglehetősen nagy legyen, mert a kalács nagyon megnő.

Mézes narancssaláta

Hozzávalók: 1 kanál méz, ½ citrom leve, 2 narancs, 100g dióbél

Elkészítés: Az összevágott dióbelet egy kompótos tálba helyezzük. A lehajalt narancsot kockára vágjuk, rátesszük a dióra, majd rácsurgatjuk a mézet, legalább egy órát állni hagyjuk.

Mézes gyümölcssaláta

Hozzávalók: 2 kanál méz, 100g mazsola, 100g füge, 50g mogyoró, 1 mandarin, 100g tejszínhab.

Elkészítés: a gyümölcsöket megmossuk, és apróra vágjuk, összekeverjük a darált mogyoróval. Hozzáadjuk a mandarin mézzel összekevert levét, összekavarjuk, tejszínhabbal és piskótával díszítjük.

Almasaláta

Hozzávalók: 2 kanál méz, ½ citrom leve, 50g dió, 600g alma.

Elkészítés: a meghámozott almát, nagy reszelőn lereszeljük, s porcelántálba helyezzük. Rácsurgatjuk a mézes citromlevet. Megszórjuk darált dióval, egy órát állni hagyjuk. Tejszínhabbal díszíthetjük.

Mézes sültalma

Elkészítés: Azonos nagyságú almákat választunk, megmossuk, megtöröljük, s a héját több helyen bevágjuk, s a magházát az erre alkalmas vájóval eltávolítjuk. Az üreget vajas mézzel töltjük. Középtűzön sütjük, sütésközben még egy kevés mézet csurgatunk rá.

Édes népi pogácsa

Hozzávalók: 500g méz, 500g liszt, ½ pohár tejfel, 1 pohár tej, 2-3 tojás sárga, 10g égetett cukor, 1 kiskanál darált fahéj, ½ kiskanál szalakáli feloldva.

Elkészítés: a mézet összekeverjük az égetett cukorral, tejjel és tejfellel, hozzáadunk egy kevés lisztet, amelybe belekevertük a szalakálit. Felverjük a tojássárgáját és összekeverjük a fenti résszel. Végül hozzátesszük az egész lisztet, jól összegyúrjuk. Nyújtjuk, formákat vágunk, s kikent lisztezett tepsiben sütjük.

Burgonyafelfújt

Hozzávalók: 3 főtt burgonya, ¼ csésze narancslé, 2 tojás, ¼ kiskanál só, 2 kanál méz, 3 kanál vaj.

Elkészítés: Összekeverjük a főtt burgonyát, sót, mézet, narancslevet, a tojássárgáját és a vajat, majd simára kavarjuk, végül beletesszük a habbá vert fehérjét. Kis porciókat szaggatunk s kizsírozott tepsiben, pirosra sütjük.

Szőlőkompót

Hozzávalók: 150g méz, 400g szőlő, 2 szegfűszeg, víz

Elkészítés: a lemosott szőlőszemekre ráöntjük a fűszerekkel főtt vizet, majd lassú tűzön keveset főzzük, kissé lehűlve hozzáadjuk a mézet, könnyedén összekavarjuk, 2-3 órát állni hagyjuk

Forró citromos limonádé

Hozzávalók: 1 kanál méz, 1 citrom leve, 1 cm vaníliarúd, 200 ml víz

Elkészítés: a mézet előmelegített pohárba tesszük. A vizet a vaníliával felfőzzük, s 60 0C-ra hűtjük, ráöntjük a mézre. Összekavarjuk, ráöntjük, a citromlevet s azonnal fogyasztjuk.

Mézes csirke

Hozzávalók: 1 csirke, 1 csésze tej, ½ csésze gomba, kevés liszt, só paprika, ½ csésze méz, 4 kanál olvasztott vaj.

Elkészítés: a feldarabolt csirkét sózzuk, paprikázzuk, lisztezzük. Sütőbe tesszük, ráöntjük az olvasztott vajat. Kb. ½ órát pirosítjuk, majd takarékra állítjuk a tüzet. Külön összedolgozzuk a mézet a tejjel, ráöntjük a csirkére s még 1 órát sütjük. Tálalás előtt 15 perccel hozzátesszük a gombát is.

Mézes kacsa

Hozzávalók: 2,5 kg-os kacsa, kiskanál só, ½ kiskanál pirospaprika, ½ csésze méz, ¹⁄ 3csésze narancslikőr, citromlé, 1,5 kanál mustárliszt, 5 szelet citrom, 5 karika hagyma

Elkészítés: a megtisztított kacsa bőrét megszurkáljuk, hogy sütéskör kifolyjon a zsírja. A citromlevet összekeverjük a sóval és a paprikával s jól bedörzsöljük vele a kacsát (kívül, belül), ezután 15 percet sütjük. A tüzet takarékra állítjuk s még egy órát sütjük. Közben a mézet, likőrt, és a mustárt összekeverjük, s gyakran öntözzük vele a kacsát. Ráhelyezzük a citrom s hagymaszeleteket s még 15 percet sütjük.